ΕΥΡΩΠΗ 2.0
  • Αρχικη
  • Teachers4Europe
  • 2016-17
    • Διδακτικη παρεμβαση
    • Ψηφιακο λεξικο >
      • Μαθησιακα προϊοντα
    • Συζητω για την ευρωπη >
      • Μαθησιακα προϊοντα
    • Διαδικτυακη ερευνα >
      • Μαθησιακα προϊοντα
    • Ψηφιακο παιχνιδι
    • Εκπαιδευτικη επισκεψη
    • Αξιολογηση
    • Διαχυση δρασης
  • 2018-19
    • Η ιστορια της Ε.Ε.
    • Τα κρατη-μελη της Ε.Ε.
    • Τα συμβολα και ο πολιτισμος της Ε.Ε.
    • Οι πολιτικες της Ε.Ε.
    • Ποιος κανει τι στην Ε.Ε.
    • Οι αξιες και οι εκστρατείες της Ε.Ε.
    • Οι ευρωεκλογες
    • Η φωνη μας στην Ευρωπη
  • Τεχνολογικα εργαλεια
  • Βιβλιογραφικες αναφορες
  • Επικοινωνια

Το λεξικό μας


Picture
Picture
Αρχή της επικουρικότητας: Η αρχή της επικουρικότητας έχει θεμελιώδη σημασία για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), και πιο συγκεκριμένα για την λήψη αποφάσεων στην ΕΕ. Χάρη σε αυτήν καθορίζεται πότε η ΕΕ είναι αρμόδια να νομοθετεί, και συμβάλλει ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται όσο το δυνατόν πλησιέστερα στους πολίτες.
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=URISERV%3Aai0017

Απόφαση: Για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), τα θεσμικά όργανα της ΕΕ μπορούν να εγκρίνουν πέντε είδη νομικών πράξεων. Η απόφαση είναι δεσμευτική νομική πράξη που μπορεί να έχει γενική ισχύ ή να απευθύνεται σε συγκεκριμένο αποδέκτη.Η απόφαση ανήκει στο παράγωγο δίκαιο της ΕΕ. Εγκρίνεται από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ βάσει των ιδρυτικών Συνθηκών. 
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=LEGISSUM:ai0036
Αρνησικυρία: http://www.consilium.europa.eu/el/council-eu/voting-system/qualified-majority/
 Γνώμη: Οι γνώμες είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει στα θεσμικά όργανα να εκφράζουν μια άποψη με μη δεσμευτικό τρόπο, δηλαδή χωρίς να επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις στους αποδέκτες. Οι γνώμες δεν είναι δεσμευτικές. Εκδίδονται από τα κύρια θεσμικά όργανα της ΕΕ (την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο, το Κοινοβούλιο), την Επιτροπή των Περιφερειών και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Κατά την κατάρτιση των νόμων, οι επιτροπές διατυπώνουν τη γνώμη τους σύμφωνα με τη δική τους οπτική γωνία που βασίζεται σε περιφερειακές, οικονομικές ή κοινωνικές παραμέτρους.
​
leuropa.eu/european-union/eu-law/legal-acts_el

Picture
Picture
Δικαστήριο ΕυρωπαΪκών Κοινοτήτων: Ένα από τα θεσμικά όργανα του συστήματος διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έδρα το Λουξεμβούργο. Αποτελείται από Δικαστήριο και Πρωτοδικείο. Απαρτίζεται από 15 δικαστές και 9 γενικούς εισαγγελείς, που διορίζονται με κοινή συμφωνία από τα κράτη μέλη με ανανεώσιμη εξαετή θητεία. Έχει καθαρά δικαστικές αρμοδιότητες και εξουσίες. Ρόλος του Δικαστηρίου είναι να παρέχει τις αναγκαίες δικαστικές εγγυήσεις που θα εξασφαλίζουν την τήρηση του Δικαίου κατά την ερμηνεία και την εφαρμογή των Συνθηκών και σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Πρωτοδικείο είναι αρμόδιο να εκδικάζει την προσφυγή που αιτούν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Πηγή : «Στην Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Οδηγός του Πολίτη για τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Λουξεμβούργο 1996.
https://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies/court-justice_el
http://www.infosoc.gr/infosoc/el-GR/services/leksiko/760.htm

Picture
Διεύρυνση: Διεύρυνση είναι η διαδικασία προσχώρησης χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την ίδρυσή της το 1957, η ΕΕ διευρύνθηκε από 6 σε 28 κράτη μέλη. 
​
https://europa.eu/european-union/topics/enlargement_el

Picture
Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα: το 1958 δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) που αρχικά στόχευε στην προώθηση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα σε έξι χώρες: το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και τις Κάτω Χώρες. Στη συνέχεια, δημιουργήθηκε μια μεγάλη ενιαία αγορά, η οποία εξακολουθεί να αναπτύσσεται δυναμικά. 
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=uriserv:xy0023
​

Picture
ΕυρωπαΪκή Ένωση: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μια μοναδική οικονομική και πολιτική ένωση 28 ευρωπαϊκών χωρών, που όλες μαζί καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Η ΕΕ δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρώτος της στόχος ήταν η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, με το σκεπτικό ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ χωρών δημιουργούν οικονομική αλληλεξάρτηση, γεγονός που ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο συγκρούσεων. 
​https://europa.eu/european-union/index_el

Picture
ΕυρωπαΪκή Επιτροπή: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προωθεί το γενικό της συμφέρον.
https://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies/european-commission_el
https://ec.europa.eu/commission/index_el​

Picture
Ενιαία αγορά: Στην ενιαία αγορά της ΕΕ (γνωστή και ως εσωτερική αγορά) τα πρόσωπα, τα αγαθά, οι υπηρεσίες, και τα κεφάλαια μπορούν να κυκλοφορούν σε όλη την ΕΕ εξίσου ελεύθερα όπως και στο εσωτερικό μιας χώρας. Η αμοιβαία αναγνώριση συμβάλλει ουσιαστικά στην εξάλειψη των εμποδίων στο εμπόριο.Οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να σπουδάζουν, να ζουν, να κάνουν αγορές, να εργάζονται και να συνταξιοδοτούνται σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, καθώς επίσης να απολαμβάνουν προϊόντα απ’ όλη την Ευρώπη.
https://europa.eu/european-union/topics/single-market_el

Picture
Ευρώ: Το ευρώ εισήχθη την 1η Ιανουαρίου 1999 και έγινε το νόμισμα περισσότερων από 300 εκατομμύρια ανθρώπων στην Ευρώπη. ​
https://www.ecb.europa.eu/euro/intro/html/index.el.html
https://europa.eu/european-union/about-eu/money/euro_el
Picture
Ελεγκτικό συνέδριο: δικαστήριο με έδρα το Λουξεμβούργο το οποίο ελέγχει αν εκτελείται σωστά ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδήάν χρησιμοποιούνται σωστά οι πόροι της και εκδίδει μια ετήσια αναφορά 
https://www.elsyn.gr/el
Ελευθερία διακίνησης πολιτών: η δυνατότητα των ανθρώπων, την οποία εγγυάται η Ενιαία Αγορά,  να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος νε μόνη προϋπόθεση να αποδείξουν ότι διαθέτουν τα μέσα διαβίωσης.
Ελευθερία διακίνησης εμπορευμάτων: πρόσβαση σε μεγάλο φάσμα καταναλωτικών αγαθών και προϊόντων, πολιτικές της Ενιαίας Αγοράς που προστατεύουν τον καταναλωτή και το περιβάλλον, εναρμόνιση των τεχνικών προδιαγραφών σε ρόλο και υψηλότερα επίπεδα για τα καταναλωτικά αγαθά.
Picture
ΕυρωπαΪκό Κοινοβούλίο: η φωνή των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  με έδρα το Στρασβούργο, συγκροτείται από ευρωβουλευτές που εκλέγονται άμεσα για 5 χρόνια από τους πολίτες των κρατών-μελών, στις ευρωεκλογές, η βασική του αρμοδιότητα είναι η άσκηση της νομισματικής εξουσίας από κοινού με το Συμβούλιο,  σε πολλούς τομείς πολιτικής.
http://www.europarl.europa.eu/portal/el
Picture
ΕυρωπαΪκό Συμβούλίο: το συμβούλιο το οποίο αποτελείται από τους αρχηγούς των κρατών-μελών, "διοικείται" εκ περιτροπής απόενα κράτος-μέλος, καθένα προεδρεύει με τη σειρά του για 6 μήνες, στις συζητήσεις τους συζητούν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χαράζουν τις βασικές πολιτικές της Ένωσης.
https://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies/european-council_el

Εμβάθυνση: πολιτική ενοποίηση, δημιουργία ενωμένων πολιτειών της Ευρώπης 

Picture
Picture
Ιθαγένεια: Η ιδιότητα κάθε πολίτη των κρατών-μελών να είναι πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ανήκει στον Ευρωπαϊκό Δήμο, στην ευρύτερη κοινότητα των ευρωπαϊκών πολιτών, θεσπίστηκε από την συνθήκη του Μαστριχτ το 1992 και συμπληρώνει, δεν υποκαθιστά, ουτε βέβαια καταργεί την Εθνική Ιθαγένεια. 
https://europa.eu/european-union/topics/eu-citizenship_el


Picture
Κανονισμός: οι Κανονισμοί επιβάλλονται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφαρμόζονται αμέσως και δεν απαιτείται άλλη εσωτερική διαδικασία από το κράτος-μέλος. 
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=LEGISSUM:l14522
Picture
Κοινή εξωτερική πολιτική: Η εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας, την οποία ανέπτυξε με την πάροδο των ετών η Ευρωπαϊκή Ένωση, της δίνει τη δυνατότητα να μιλά και να ενεργεί ως μία οντότητα στις παγκόσμιες υποθέσεις. Η ανάπτυξη κοινής δράσης παρέχει στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα επιρροής απ' ό,τι θα είχαν εάν το κάθε κράτος μέλος δρούσε μεμονωμένα. 
​
https://europa.eu/european-union/topics/foreign-security-policy_el
Picture
Κοινοτικός προϋπολογισμός: Όλα τα έσοδα και οι δαπάνες της ΕΕ εγγράφονται στον προϋπολογισμό της βάσει ετήσιων προβλέψεων. Οι εν λόγω προβλέψεις πρέπει να συμβαδίζουν με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ), το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δαπανών της ΕΕ, όπως καθορίζεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας (άρθρο 312 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Το τελευταίο ΠΔΠ καλύπτει την περίοδο 2014-2020. http://eur-lex.europa.eu/summary/glossary/budget.html?locale=el
Picture
Κριτήρια ένταξης: προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκείμενου να ενταχθεί ένα κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διακρίνονται σε οικονομικά, πολιτικά και κριτήρια "κοινοτικού κεκτημένου".

Picture
Picture
Οικονομική και Νομισματική Ένωση: Ο.Ν.Ε. σημαίνει ενιαία νομισματική  πολιτική για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Οδηγία: Οι οδηγίες καθορίζουν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης , πρέπει όμως τα κράτη μέλη να φροντίσουν για την εφαρμογή της οδηγίας στο εσωτερικό της χώρας τους.

Picture
Πολίτης της Ε.Ε.: ​Κάθε πολίτης της Ε.Ε. έχει δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις απέναντι στον θεσμό αυτό.
Πολιτική ενοποίηση: ​Αναπτύσσονται νέες δράσεις και πολιτικές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Συμπολιτεία: Η ένωση δύο η περισσότερων πολιτειών, σε ένα κοινό κράτος, η ομοσπονδία. 
Συνθήκες: Σύμβαση μεταξύ Ευρωπαϊκών  κρατών.
Συναπόφαση:
Picture
Συνθήκη Σένγκεν: Με την συνθήκη αυτή δημιουργήθηκε ένας χώρος χωρίς εσωτερικά.
Picture
Συνθήκη του Μάαστριχτ: ​Η  ενιαία Ευρωπαϊκή πράξη προετοίμασε το έδαφος για την συνθήκη της Ε.Ε. , πιο γνωστή ως συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992. 
Picture
 Συνθήκη του Άμστερνταμ: Ο στόχος της συνθήκης του Άμστερνταμ ήταν να τροποποιηθούν πολλές διατάξεις των συνθηκών από αυτές που ήδη ίσχυαν στην Ε.Ε.


Picture

Picture
Picture
Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων:
Βιβλιογραφία
http://slideplayer.gr/slide/2612300/
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-A114/547/3594,15327/
https://europa.eu/european-union/index_el
https://www.youtube.com/user/eutube/videos
https://www.youtube.com/user/EuropeanParliament/videos
Σχολικό βιβλίο - Πολιτική Παιδεία
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=URISERV:l33501
https://europa.eu/european-union/index_el
https://www.youtube.com/user/eutube/videos
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-B103/94/766,2812/
1. Μάραντος Π. ,  Θεριανός Κ. (2014). Πολιτική Παιδεία , Α΄ Γενικού Λυκείου. Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών Και Εκδόσεων <<ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ>>.
2. Βαβουγυιού Α. , Παπαγεωργίου-Γονατάς Σ., Παυλάκου-Στρατηγάκη Δ. , Τοπάλη Κ. Ι. (2004). Εισαγωγή στο Δίκαιο και τους Πολιτικούς Θεσμούς, Β΄ Ενιαίου Λυκείου. Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων Αθήνα.
3. Παπακωνσταντίνου Κ. , Κατσίρας Λ. (2009). Πολιτική και Δίκαιο, Β΄ Γενικού Λυκείου. Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων Αθήνα. 
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Αρχικη
  • Teachers4Europe
  • 2016-17
    • Διδακτικη παρεμβαση
    • Ψηφιακο λεξικο >
      • Μαθησιακα προϊοντα
    • Συζητω για την ευρωπη >
      • Μαθησιακα προϊοντα
    • Διαδικτυακη ερευνα >
      • Μαθησιακα προϊοντα
    • Ψηφιακο παιχνιδι
    • Εκπαιδευτικη επισκεψη
    • Αξιολογηση
    • Διαχυση δρασης
  • 2018-19
    • Η ιστορια της Ε.Ε.
    • Τα κρατη-μελη της Ε.Ε.
    • Τα συμβολα και ο πολιτισμος της Ε.Ε.
    • Οι πολιτικες της Ε.Ε.
    • Ποιος κανει τι στην Ε.Ε.
    • Οι αξιες και οι εκστρατείες της Ε.Ε.
    • Οι ευρωεκλογες
    • Η φωνη μας στην Ευρωπη
  • Τεχνολογικα εργαλεια
  • Βιβλιογραφικες αναφορες
  • Επικοινωνια